Förhårdnader fötter och liktornar

Våra fötter är ständigt i bruk under dagen. Från att vi går upp på morgonen tills vi går och lägger oss. Vi måste därför ta väl hand om våra fötter. Felaktig fotfunktion kan leda till att man får förhårdnader eller liktornar på fötterna. Men vad är egentligen förhårdnader och liktornar? Och vad skiljer dem åt? Det ska vi ta reda på idag! Vi kommer gå igenom vad förhårdnader och liktornar är, vad som orsakar dem, hur de behandlas och vad som skiljer dem åt. Låt oss starta med att gå igenom vad förhårdnader på fötter är för något.

Vad är en förhårdnad?

En förhårdnad eller kallus som det också kallas är hårda hudlager som saknar tydlig avgränsning. Huden blir missfärgad, ofta vit/gul eller brun och förtjockad. Förhårdnaderna brukar bildas på olika ställen runt om foten. Vanligen runt hälen, trampdynan eller tårna. Många kan känna sig irriterade över förhårdnaderna men de bildas faktiskt för att skydda huden. Ofta gör inte förhårdnader ont men det kan ligga bakomliggande problem som orsakar förhårdnaderna.

Vad orsakar förhårdnader?

Felaktig fotfunktion är främsta orsaken till förhårdnader. Mycket tryck och friktion från trånga skor kan också leda till förhårdnader. Som nämnt tidigare kan man få förhårdnader på olika ställen runt om på foten. Om man exempelvis har fått förhårdnader på insidan av stortån, d.v.s. den sidan som är emot den andra foten, beror det på att man vrider in hälen och går fel över foten. Tydliga tecken på att man vrider in hälen och går fel över foten är att man stänker ned byxbenet på motsatt sida eller får grus i skon. Beroende på vart förhårdnaden sitter kan det vara olika bakomliggande orsaker.

Behandling för förhårdnader

För att behandla förhårdnaderna behöver man första komma underfund med varför de uppstår. När man har kommit fram till orsaken kan man sedan behandla besväret. Har man till exempel förhårdnader på lilltån kan det bero på att man stressar små tårna för mycket genom att man går på fotens utsida. Att man går på fotens utsida kan i sin tur bero på att stortån inte böjer sig normalt under belastning vilket gör att man omedvetet inte går över stortån.

Så för att behandla detta måste man först behandla stortåns funktion, hallux rigidus. Därefter får man träna på att gå rätt vilket i sin tur kommer leda till att förhårdnaderna under lilltån försvinner. På Pronatos kan vi hjälpa dig kommer fram till vad som kan ha orsakat förhårdnaderna och behandla besväret.

Vad är en liktorn?

En liktorn är en förhårdnad, ofta med en hård kärna. Runt omkring den hårda kärnan kan huden bli inflammerad. Så när man trycker på området gör det mycket ont. Liksom vanliga förhårdnader som nämnt innan uppkommer liktornar från felaktig fotfunktion eller när foten utsätts för mycket tryck eller friktion. Liktornar blandas ibland ihop med vårtor i och med dess runda form och upphöjning vid kärnan. Men det finns några tydliga skillnader. Liktornar uppkommer exempelvis bara en och en och de smittar inte som vårtor gör. De kommer även bara på fötterna medan vårtor kan uppkomma vart som helst. Oftast uppstår liktornar mellan tårna i nagelfalsen eller på foten.

Vad orsakar liktornar?

Orsaken till liktornar är liknande med förhårdnader. Många gånger uppkommer liktornar av att man har gått i illasittande skor eller gått i klackar vilket skapar stort tryck på de främre tårna. Men det kan också bero på inre faktorer som felställning i foten. När man har hallux valgus eller hammartå är det vanligt med liktornar. Ofta får man problem med en liktorn som bildas på ovansidan av tån som kröker sig uppåt.

Behandling för liktornar

Liktornar kan vara smärtsamt då huden runt omkring blir inflammerad. Likt förhårdnader hjälper det ofta med att byta till rymligare skor som ger mer plats för foten och minskar friktionen. Man kan även gå och få medicinsk fotvård där du kan få professionell hjälp med att fila foten och få bort liktorn. Men om liktorn har uppkommit i samband med andra fotproblem rekommenderar vi att du söker vård. Annars kommer problemet vara återkommande. Hos oss på Pronatos behandlar vi både hallux valgus och hammartå. Vi hjälper dig även förebygga så att inte problemen kommer tillbaka. Hör av dig till oss så kan vi berätta mer.

Skillnaden mellan förhårdnader och liktornar

Många blandar ofta ihop förhårdnader och liktornar. Största skillnaden mellan de två är dess utformning. Liktornar är små cirklar av tjock hud, ofta med en knuta, som går in i huden vilket kan skapa irritation och smärta. Förhårdnader är i regel större platta områden där huden har blivit förtjockad och missfärgad. Förhårdnader kan också leda till obehag och ibland smärta, speciellt när det går ner i de undre hudlagren. En annan stor skillnad är att liktornar är väldigt vanligt i samband med andra fotproblem som hallux valgus och hammartå.

Sammanfattning

Vi hoppas att denna text har varit informativ och hjälper dig få bättre förståelse för förhårdnader och liktornar. Om du upplever andra fotproblem i samband med liktornar eller förhårdnader kan Pronatos hjälpa dig.Vi använder oss av en effektiv behandlingsmetod kallad Pronatos för att korrigera fötter och återskapa fotens normala funktion. Vill du veta mer eller boka tid kan du kontakta oss här nedan.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå