Hälsporre

Hälsporre/Plantar Fasciit

Plantar Fasciit orsakar smärta i fotvalvet och Hälsporre orsakar smärta på insidan av hälen, där kan det finnas en utväxt av förkalkning som blir som en vass sporre som gör ont om man trycker på den. Man kan ha en sporre som syns på röntgen som inte besvärar.

De som drabbats brukar känna smärta under hälen eller hålfoten. Smärtan brukar vara värst på morgonen när man stiger upp och när man belastat sig eller stressat foten på olika sätt. Smärtan brukar variera under dagen och kan avta när man har rört på sig för att sedan komma tillbaka senare under dagen. Orsaken är stress i musklerna i fotvalvet. Musklerna blir stressade av att fotvalvet inte kommer upp vid gång.

Det betyder att när du går framåt så åker inte fotvalvet upp utan dras ut istället, musklerna blir stressade och det blir då drag i de strukturer som är under foten. När musklerna försöker hålla emot rörelsen blir de överstressade. Orsaken till att det här är att stortån inte böjer sig, så att fotvalvet inte kommer upp, utan musklerna försöker dra upp fotvalvet vilket lede till stress i musklerna.

SÅ HÄR GÅR BEHANDLINGEN TILL

Behandlingen för Plantar Fasciit och Hälsporre är att få igång stortåns funktion så att stortån blir rörlig igen och får tillbaka en dynamik med Plantar Fascian som lyfter fotvalvet. Då stressas inte fotvalvet och ni blir av med er Plantar Fasciit och Hälsporre. Det är musklerna som blir överstressade i fotvalvet.

Behandling steg för steg

  • Först går vi igenom orsaken till besväret, vi tittar på fotens hållning.
  • Sedan görs styrkeoch rörlighetstester av fötterna.
  • Det är viktigt att lederna rör sig på rätt sätt för att avlasta de plantara (fotsulan) strukturerna
  • Därefter har vi ett underlag på hur vi ska behandla just dina fötter.

Behandlingen görs med en anordning som kallas StretchPower. Med hjälp av en stång utsätter vi underbenet för ett tryck så att fotleden böjs, rörligheten ökas och felet korrigeras. Innan behandlingen börjar lägger vi den i rätt läge i StretchPower så att du får önskad effekt på behandlingen.

Efter behandlingen går vi igenom hur du går och använder ditt steg, detta behöver i princip alltid korrigeras så att du börjar använda dina fötter på rätt sätt och få fram fotens funktion när du du går.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå