fbpx

Skräddarknuta

Skräddarknuta

Skräddarknuta är smärta eller svulllnad vid leden där lilltån börjar. Det uppstår smärta i leden pga. att det oftast blir inflammation i leden, i den så kallad bursan. Symptom är att man vanligtvis kan se är en utbuktning vid leden och en svullnad runt omkring. Lilltån vinklas även inåt mot de andra tårna. I och med trycket mot lilltån kan det även bildas förhårdnader på utsidan samt under tåleden. 

Orsaken till skräddarknuta är att man går och belastar foten fel och går på fotens utsida. Orsaken till detta är att stortån inte fungerar rätt och man undviker omedvetet att belasta den, utan går på utsidan av foten istället. Det kan man se på förhårdnaderna man får under lilltån.

SÅ HÄR GÅR BEHANDLINGEN TILL

Behandlingen för Skräddarknuta är att man måste börja belasta foten rätt. Man måste avlasta utsidan av foten eftersom stressen där orsakar skräddarknutan, det är framföralllt stortåns stöd som måste komma in, vilken oftast har fallit bort. Orsaken till det är Funktionell Hallux Limitus.

Behandling steg för steg

  • Först går vi igenom orsaken till besväret, vi tittar på fotens hållning.
  • Sedan görs styrkeoch rörlighetstester av fötterna. 
  • Vi behandlar de leder som inte rör sig som de ska.
  • Därefter har vi ett underlag på hur vi ska behandla just dina fötter.
  • För skräddarknuta ska man behandla så att belastningen kommer på rätt ställe under foten.
  • Behandlingen görs med en anordning som kallas StretchPower. Med hjälp av en stång utsätter vi underbenet för ett tryck så att fotleden böjs, rörligheten ökas och felet korrigeras.
  • Innan behandlingen börjar lägger vi den i rätt läge i StretchPower så att du får önskad effekt på behandlingen.
  • Efter behandlingen går vi igenom hur du går och använder ditt steg, detta behöver i princip alltid korrigeras så att du börjar använda dina fötter på rätt sätt och få fram fotens funktion när du du går.
skräddarknuta

”Fick ett mycket bra bemötande av Vesa. Han var väldigt kompetent och trevlig. Det var verkligen värt att åka 50 mil för att få en behandling med Pronatos. Fick också många bra tips och råd för att kunna återfå normal funktion i foten.”

Ann

”Mycket trevligt och proffsigt bemötande. Jag fick förståelse för problemet, bra visuella bilder och hjälp med problemet direkt. Fantastiskt att kunna få hjälp så snabbt! Nu kommer jag rekommendera min man och en släkting att boka en tid. Jag har förstått stortåns betydelse!”

Susanne

Väldigt kunnig inom sitt område, rekommenderas stort.”

Daniel

Låt oss hjälpa dig med dina fotbesvär