Marschfraktur

Marschfraktur/Stressfraktur

Marschfraktur eller stressfraktur i foten som det också heter är en spricka i ett av mellanfotens ben i foten. Oftast det andra mellanfotsbenet bredvid stortån. Dessa skador uppstår plötsligt och kan komma från hård träning och belastning under en längre period. Vanligast är marschfraktur hos personer som tränar mycket eller om man lider av benskörhet.

Symptom för marschfraktur är smärta i framfoten när du går samt ökad smärta vid belastning. I ett tidigt stadie kommer och går smärtan ofta. Ibland svullnar även foten upp och man kan känna smärta i vila.

SÅ HÄR GÅR BEHANDLINGEN TILL

Behandlingen för marschfraktur är att vi ska förebygga ett återfall. I den akuta fasen måste foten avlastas så att läkningen gå så snabbt som möjligt. För att undvika återfall måste man gå på rätt sätt över foten, så att belastningen kommer på de strukturer som är skapta för att ta emot belastningen.

Behandling steg för steg

  • Först går vi igenom orsaken till besväret, vi tittar på fotens hållning.
  • Sedan görs styrkeoch rörlighetstester av fötterna. 
  • Vi behandlar de leder som inte rör sig som de ska.
  • Därefter har vi ett underlag på hur vi ska behandla just dina fötter.

För marschfraktur ska man behandla rätt leder så att belastningen kommer där den ska. Det är oftast stortåns grundled som inte böjer sig vid belastningen som gör att man går fel över foten. Man kan ofta se under framfoten att man får förhårdnader under den tån som är skadad

Behandlingen görs med en anordning som kallas StretchPower. Med hjälp av en stång utsätter vi underbenet för ett tryck så att fotleden böjs, rörligheten ökas och felet korrigeras. Innan behandlingen börjar lägger vi den i rätt läge i StretchPower så att du får önskad effekt på behandlingen.

Efter behandlingen går vi igenom hur du går och använder ditt steg, detta behöver i princip alltid korrigeras så att du börjar använda dina fötter på rätt sätt och få fram fotens funktion när du går.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå