fbpx

PATIENTFALL

Patientfall – Vikingasjukan

Här är en patientberättelse om ett tillstånd som kallas Vikingasjukan, eller Dupuytrens kontraktur.
Ett patientfall som kom in för 6 veckor sedan och var på återbesök behandlades för detta tillstånd. Vid första besöket var hö fot mest besvärande så att promenader undveks, även vänster fot hade en irritation som patienten kände av.
När patienten återkom var höger fot helt besvärsfri och utan någon fibrom/förtjockning under foten. Det fanns fortfarande en liten irritation och förtjockning på vänster fot.
Jag tog då bilder på vänster foten före och efter behandlingen, direkt efter ser man att höjden på fibromet har sjunkit och patienten känner själv att det sista obehaget har försvunnit.
Vid telefonkontakt 5 dagar efter behandlingen känns det helt besvärsfritt.
Bilden bredvid visar de förändringar som kommer av att stortån inte kan böjas under belastning.
”Början av en knöl”, är grundleden av stortån som blir hårt belastad eftersom den är rak  när man går över den. Leden förändras av belastningen och blir till slut helt låst och förstörs, det tillståndet kallas för Hallux Rigidus. Om man går och avvärjer sin gång istället, vilket syns som ”Förhårdnader p.g.a. fel funktion”  då vrider man in hälen så att tån kommer ur vägen, som att gå med simfötter. Denna kompensatoriska gång kan då trycka tån utåt och då blir det en Hallux Valgus. ”Hammartån” kommer av att man inte får tryck under stortån och den andra tån överbelastas och blir krokig. ”Tår som viker sig inåt” kommer av att man inte har trycket under stortån när man går, utan man belastar de svagare småtårna som inte orkar med belastningen, och den muskel som ska sträcka dessa försvagas. Den felaktiga gången som kommer av att man inte kan går över stortån försvagar musklerna och leder till en deformerad fot.

PETER JIHDE BEHANDLAS MED PRONATOS

Anledningen till undersökningen var att se att det inte förelåg någon störning i foten som kunde påverka till ökad bildning av förhårdnader i fotsulan.

Detta för att Peter som diabetiker har en större risk för fotsår som uppkommer av att det bildas förhårdnader som spricker.
Vid undersökningen visade det sig att Peter hade Hallux limitus på höger fot och Hallux Rigidus på vänster fot. Detta är en rörelseinskränkning i stortåleden som inte tillåter att tån böjer sig normalt vid gång, det blir ett högre tryck under stortån och man ändrar gången eftersom man inte kan gå över stortån. När man går snett skapar det förhårdnader på fotsulan, även mekaniken i knäet och höften förändras.

Efter 6 minuters behandling återfick Peter rörelseförmågan till normal nivå i båda tårna.

Diabetes kan genom förändringar i blodkärl och nerver orsaka skador på fötterna. Nervskada är den vanligaste komplikationen på fötterna. Nervskada försvårar personens möjligheter att uppfatta känsel och smärta i fötterna. På sikt kan det bli problem med att känna småskador och skavsår på fötterna.

Förändringar i de små och stora blodkärlen, åderförkalkning ökar risken för kärlskada med nedsatt cirkulation i ben och fötter.
Det är viktigt att vara uppmärksam på rodnader, svullnad, torr hud och förhårdnader för att undvika komplikationer.

Nu har det kommit forskning som säger att diabetes patienter med FHL, har en ökar risk för för fotsår som leder till amputation. När stortån måste amputeras ökar risken ytterligare för vidare amputation och för tidig död med 12%.

Predictors of Diabetic Foot Reulceration beneath the Hallux
https://www.hindawi.com/journals/jdr/2019/9038171/

”Conclusions. Obesity and the presence of functional hallux limitus increase the probability of developing hallux reulceration in patients with diabetic neuropathy and a history of ulcers.”

 

HÖGER FOT FÖRE BEHANDLING

HÖGER FOT EFTER BEHANDLING

VÄNSTER FOT FÖRE BEHANDLING

VÄNSTER FOT EFTER BEHANDLING

SAGT OM OSS

”Andra behandlingen med Stretchpower, vilken utveckling! Äntligen tillbaka i den mjukhet jag haft tidigare som simidrottare. Nu när jag klivit upp ur vattnet ochtränat mer löpning, cykel och styrketräning i mina försök att bli en bra triathlon-motionär. Vid senaste löpningen på 7 km kändes löpsteget betydligt lättare och mjukare.”

Kenneth Eriksson

”Hej. Tack för behandlingen Vesa! Jag fick problem i yttersidan av knät i våras. Jag går till gym ofta men kunde inte längre göra vissa knäövningar. Jag har varit till naprapat där de gjorde behandling med laser och olika knäövningar men inget har hjälpt. Men då introducerade Vesa Stretchpower för mig och redan efter första behandlingen märkte jag resultat. Gick därefter dit två ggr till och nu har jag inte haft mer problem med knät. Nu kan jag fortsätta med innebandyn utan bekymmer. Tack Vesa!”

Joel Söderström

”Tack för behandlingen, vilken effekt! Fick en lätt träningsvärk efter behandlingen, det kan vara från det crosstraining-pass jag körde efter behandlingen. Det var länge sedan jag kände mig så mjuk och lätt, jag skall köra mitt första löppass efter behandlingen idag. Ska bli spännande att se vilken effekt det kommer att ha. Jag återkommer. Tack Vesa.”

Kenneth

”Då jag har gjort många långvandringar de senaste åren, bl a Caminon i Spanien och Nijmegen i Holland började utsidan på mitt knä, vad och ankel att smärta. Jag fick ett utlåtande att det var en ostretchad vadmuskel, Peroneus, som var problemet. Jag fick chansen att prova Stretchpower och redan efter första gången kände jag märkbar skillnad. Efter andra behandlingen har jag fått bättre rörlighet och smärtan i utsidan på mitt knä är borta. Tack Vesa!”

Nina Ekström

”I tre års tid har jag haft problem med min ena fot. Mycket smärta när jag rest mig från liggande/sittande till stående. Så ont att jag emellanåt varit nära att ramla. Ibland också ont vid promenad. Efter två behandlingar är foten problemfri! För fyra månader sedan fick jag akuta problem i den andra foten. Mycket ont, stel vrist, svårt att resa mig, gå i trappor och ofta svårt att promenera. Efter fyra behandlingar är jag nu smärtfri, mjuk och rörlig i foten och jag går lika raskt som tidigare. Det är endast i trappor som det kan kännas lite stramt. Vesa, stort och varmt tack för den hjälp jag fått och får av dig. Den har höjt min livskvalitet avsevärt!”

Agneta Madsen

”Efter att ha haft problem i flera år att komma ner i en riktig knäböj börjar äntligen problemet att släppa. Jag trodde alltid att det var min rörlighet i benen som var problemet och stretchade utan resultat. Efter 2 veckor har Stretchpower redan gett mig mer resultat än två års stretchande! Vridningen jag hade längst ner i knäböjen är nu nästan helt borta p g a ökad rörlighet i fotleden.”

Viktor Pettersson