Nageltrång

Nageltrång

Nageltrång sker när tånaglarnas kanter och hörn växer in i huden. Man känner då smärta vid området och det blir ofta en rodnad och svullnad. I många fall blir det även en inflammation vid det svullna området och det kan förekomma var och blod i kanten av nageln. Vanligast är nageltrång på stortån och uppstår oftast pga. felklippta naglar eller trånga skor. Men i de fall det inte läker ut är troligen orsaken att man inte går över stortån som man ska, då blir det inget tryck under tån som motverkar nagelns böjning nedåt. Då kommer kanterna att växa neråt för skarpt. Orsaken till att man inte går över stortån är att den inte böjer sig i gångfasen vilket gör att man omedvetet undviker att gå på den.  Det finns forskning som visar att just detta ofta sker när man har nageltrång som inte läker ut.

SÅ HÄR GÅR BEHANDLINGEN TILL

Behandlingen för nageltrång är att vi måste få tårna att utöva ett tryck emot underlaget vid gång. Så att det finns ett mottryck emot nagelns böjning så att den motverkas. Orsaken till att det inte blir ett tryck under stortån är ett tillstånd som kallas för Funktionell Hallux Limitus, detta tillstånd försvinner av Pronatos behandlingen.

Behandling steg för steg

  • Först går vi igenom orsaken till besväret, vi tittar på fotens hållning.
  • Sedan görs styrkeoch rörlighetstester av fötterna. 
  • Vi behandlar de leder som inte rör sig som de ska.
  • Därefter har vi ett underlag på hur vi ska behandla just dina fötter.

För nageltrång ska man behandla rätt muskulatur för att släppa på de spänningar som ger smärtorna förutom den inskränkta rörligheten.

Behandlingen görs med en anordning som kallas StretchPower. Med hjälp av en stång utsätter vi underbenet för ett tryck så att fotleden böjs, rörligheten ökas och felet korrigeras. Innan behandlingen börjar lägger vi den i rätt läge i StretchPower så att du får önskad effekt på behandlingen.

Efter behandlingen går vi igenom hur du går och använder ditt steg, detta behöver i princip alltid korrigeras så att du börjar använda dina fötter på rätt sätt och få fram fotens funktion när du du går.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå