Skada på Plantara plattan

Symtom för skada på Plantara plattan

Plantara plattan är en brosk struktur som ligger under den inre leden på varje tå. Plantara plattans funktion är att stödja leden när tån böjer sig. I och med att belastningen blir stor när vi till exempel springer kan man få skador på plantara plattan genom överbelastning. Mindre skador är stress av plattan eller bristning av plattan. Vid svårare fall kan även plattan brista helt.

Symptom för skador på plantara plattan är smärta vid framfoten, under tåns inre led, eller att trampdynan känns tunn och att man kan känna fotbenet, svullnad eller rodnad nära tån, ökad smärta när man böjer tån uppåt samt vid mer allvarliga skador kan tån ”sväva” och svår att få ner i golvet eller dra åt ena sidan.

Videon visar att samma stress som orsakar stressfraktur kan skada den Plantara Plattan istället. 

SÅ HÄR GÅR BEHANDLINGEN TILL

Behandlingen för skada på plantar plattan är att få musklerna som stöder tån att slappna av och återfå sin styrka för att stödja den skadade leden.

Behandling steg för steg

  • Först går vi igenom orsaken till besväret, vi tittar på fotens hållning.
  • Sedan görs styrke-och rörlighetstester av fötterna. 
  • Vi behandlar de leder som inte rör sig som de ska.
  • Därefter har vi ett underlag på hur vi ska behandla just dina fötter.

För skada på plantara plattan ska man behandla rätt muskulatur för att släppa på de spänningar som ger smärtorna förutom den inskränkta rörligheten.

Behandlingen görs med en anordning som kallas StretchPower. Med hjälp av en stång utsätter vi underbenet för ett tryck så att fotleden böjs, rörligheten ökas och felet korrigeras. Innan behandlingen börjar lägger vi den i rätt läge i StretchPower så att du får önskad effekt på behandlingen.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå