Hallux Rigidus

Hallux Rigidus

Hallux Rigidus är när stortåns led är stel och man kan ha börjat få artros i leden. Oftast uppkommer hallux Rigidus till följd av att stortån inte böjer sig vid belastning, det blir då en ökad belastning inne i leden eftersom man går över en led som inte böjer sig. Hallux Rigidus kan även uppkomma efter en  skada där man skadat leden. Symptom är stelhet i leden och smärta vid gång. Man kan se en svullnad runt leden och det blir benpålagringar på leden vilket till slut kan leda till att man får besvärligt att ha på skor. Röntgen kan visa att det finns artros i leden.

För att behandla hallux Rigidus jobbar vi med att få tillbaka rörelsen i stortå leden. Grundorsaken är oftast att man har ett bakomliggande tillstånd som heter Funktionell Hallux limitus, det tillståndet behandlar vi först. Detta gör vi med anordningen StretchPower. Smärtan uppkommer oftast av att leden inte rör sig och det blir ett ökat tryck leden. Detta får vi igång och smärta avtar oftast helt. Detta sker även om röntgen visar på artros.  Det är inte artrosen som ger smärtan, det ar svagheten i leden, en stark artrosled behöver inte göra ont.

SÅ HÄR GÅR BEHANDLINGEN TILL

Behandlingen för hallux rigidus är att få igång rörelse i leden och korrigera tillståndet Funktionell Hallux Limitus.

Behandling steg för steg

  • Först går vi igenom orsaken till besväret, vi tittar på fotens hållning.
  • Sedan görs styrkeoch rörlighetstester av fötterna. 
  • Vi behandlar de leder som inte rör sig som de ska.
  • Därefter har vi ett underlag på hur vi ska behandla just dina fötter.

För Hallux Rigidus ska man behandla rätt muskulatur för att släppa på de spänningar som ger smärtorna förutom den inskränkta rörligheten.

Behandlingen görs med en anordning som kallas StretchPower. Med hjälp av en stång utsätter vi underbenet för ett tryck så att fotleden böjs, rörligheten ökas och felet korrigeras. Innan behandlingen börjar lägger vi den i rätt läge i StretchPower så att du får önskad effekt på behandlingen.

Efter behandlingen går vi igenom hur du går och använder ditt steg, detta behöver i princip alltid korrigeras så att du börjar använda dina fötter på rätt sätt och få fram fotens funktion när du du går.

Patientfall

Hej Vesa!

Idag har jag varit hos ortopedkirurgen— (Namnet och kliniken visas inte)—. Bifogat finns de plåtar han visade mig. Summa summarum känner jag mig verkligen inte sugen på operation. Han menade att det inte finns något att fila bort (som vid tidig artros), utan att det är steloperation som gäller och med de risker/konsekvens det innebär. Om jag vill kan jag prova med 1-2 kortisonsprutor för att se om det blir skillnad (det är jag  inte heller sugen på). Jag upplevde ortopedkirurgen som väldigt ärlig, och gav mig uppfattningen att det inte är 100% att det blir bättre med en operation, och risk för att benet inte läker ihop, och med lång konvalescens. Han menade på att om man har så pass lite ont så att man kan gå några kilometer så kommer man inte uppleva att operationen var ett bra val. 

Jag är så tacksam att jag ”hittade” dig och att du lyckats få mig så pass smärtfri så att jag inte har  ont när jag sover och att jag (om jag går rätt) kan promenera flera kilometer. Och att jag kan hålla igång ett drägligt liv inkl ridning. 😊

Vi ses igen om ett par veckor!

Hälsningar —————

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå