Hallux Valgus

Hallux Valgus

Symptom för Hallux Valgus är en snedställd stortå, där stortån går utåt. Det är ofta en smärta i stortåleden och framfoten och det bildas samtidigt en svullnad kring stortåleden. Knölen är ett resultat av att mellanfotsbenet åker inåt och tån utåt. Tillståndet är vanligast bland kvinnor. Orsaken till hallux valgus är att stortån inte böjer sig vid belastning. Man har alltså Funktionell Hallux Limitus, vilket betyder att stortån inte böjer sig när man går över den vilket leder till stress i leden.

Hjärnan sänder då ut signaler till kroppen som säger att ni inte ska gå på leden för den gör ont. Detta leder till att man går snett över den och med tiden, för varje steg man tar, åker hälen inåt och stortåleden tvingas utåt.

Efter behandlingarna blir patienter med Hallux Valgus alltid smärtfria som ett resultat av att leden blir frigjord och då blir det mindre tryck som gör att den retas mindre.

SÅ HÄR GÅR BEHANDLINGEN TILL

Behandlingen går ut på att frigöra leden så att stortån kan böja sig uppåt.

Behandling steg för steg

  • Först går vi igenom orsaken till besväret, vi tittar på fotens hållning.
  • Sedan görs styrkeoch rörlighetstester av fötterna.
  • Stortån har ett förändrat rörelsemönster som vi försöker att korrigera.
  • Patienten själv får övningar som de kan göra hemma för att påverka stortåns position.
  • Därefter har vi ett underlag på hur vi ska behandla just dina fötter.

Behandlingen görs med en anordning som kallas StretchPower. Med hjälp av en stång utsätter vi underbenet för ett tryck så att fotleden böjs, rörligheten ökas och felet korrigeras. Innan behandlingen börjar lägger vi den i rätt läge i StretchPower så att du får önskad effekt på behandlingen.

Efter behandlingen går vi igenom hur du går och använder ditt steg, detta behöver i princip alltid korrigeras så att du börjar använda dina fötter på rätt sätt och få fram fotens funktion när du du går.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå