fbpx

Hammartå

Symtom för Hammartå

Hammartå är när en eller flera tår bredvid stortån är krökta i ett fast läge och det bildas förhårdnad på ovansidan. Det är en led i tån som är böjd och drar sig in mot foten. Utseendet liknar en hammare därav namnet för symtomen. Beroende på vilken led som är krökt kallas det hammartå eller klotå. Hammartå är när leden mellan första och andra tåbenet är böjt medan klotå är när leden mellan tredje och fjärde tåbenet är böjt. (längre ut mot tåspetsen)

Hammartå är vanligt i samband med Hallux Valgus. Hallux Valgus är när stortån är snedställd utåt. 

Symtom för hammartå är en eller flera krökta tår. Den krökta tån kan orsaka smärta när man använder skor och det kan bildas en förhårdnad på ovansidan av den krökta tån. Om hammartån skaver mot skon för mycket kan det även leda till sår på ovansidan. Det är även förkommande att man känner smärta under framfoten i samband med hammartå, för att man inte kan fördela trycket över en större yta under foten.

SÅ HÄR GÅR BEHANDLINGEN TILL 

Behandlingen går ut på att frigöra leden så att stortån kan böja sig. Orsaken är att tån har blivit överstressad av att ta för mycket belastning när man går. Man måste få alla tår att ta emot trycket när man går, oftast är det stortån som inte fungerar rätt (det är den starkaste tån) den tar inte emot trycket under och småtårna blir överbelastade. Stortåns funktion måste återställas och sedan ska musklerna till de drabbade småtårna frigöras så att de får tillbaka sin styrka. Då kan Hammartån börja slappna av och få tillbaka sin rörlighet.

Behandling steg för steg

  • Först går vi igenom orsaken till besväret, vi tittar på fotens hållning.
  • Sedan görs styrkeoch rörlighetstester av fötterna.
  • Därefter har vi ett underlag på hur vi ska behandla just dina fötter.
  • Behandlingen görs med en anordning som kallas StretchPower. Med hjälp av en stång utsätter vi underbenet för ett tryck så att fotleden böjs, rörligheten ökas och felet korrigeras. Innan behandlingen börjar lägger vi den i rätt läge i StretchPower så att du får önskad effekt på behandlingen.
  • Patienten själv får övningar som de kan göra hemma för att påverka Hammartåns position.
hammartå

”Fick ett mycket bra bemötande av Vesa. Han var väldigt kompetent och trevlig. Det var verkligen värt att åka 50 mil för att få en behandling med Pronatos. Fick också många bra tips och råd för att kunna återfå normal funktion i foten.”

Ann

”Mycket trevligt och proffsigt bemötande. Jag fick förståelse för problemet, bra visuella bilder och hjälp med problemet direkt. Fantastiskt att kunna få hjälp så snabbt! Nu kommer jag rekommendera min man och en släkting att boka en tid. Jag har förstått stortåns betydelse!”

Susanne

Väldigt kunnig inom sitt område, rekommenderas stort.”

Daniel

Låt oss hjälpa dig med dina fotbesvär