Skillnaden mellan en naprapat och kiropraktor

Vad gör en naprapat och vad gör en kiropraktor? Det är en fråga som ofta kommer upp både av patienter och av andra intresserade. Många brukar säga att naprapater jobbar mer med mjukdelarna i hela kroppen och kiropraktorer jobbar med ryggen och leder. Men så enkelt är det inte. De flesta naprapater och kiropraktorer jobbar nämligen med både besvär gällande mjukdelar och besvär med ryggen. Både naprapater och kiropraktorer väljer också ofta att specialisera sig inom olika områden efter deras grundutbildning vilket kan leda till liknande kunskaper och behandlingsmetoder. I denna blogg kommer vi gå igenom vad en naprapat och en kiropraktor gör och vilka behandlingar de utför. Vi kommer också gå igenom skillnader och likheterna mellan de båda yrkena. Låt oss börja med att gå igenom vad en naprapat gör!

Vad gör en naprapat?

En naprapat arbetar för att behandla och förebygga funktionsrubbningar och smärttillstånd i hela kroppen. Genom bland annat ortopediska tester undersöker naprapater kroppens muskler och leder för att finna orsaken till problemet som patienten har. Likt en kiropraktor arbetar en naprapat framförallt med sina händer som verktyg. Vanligt förekommande behandlingar hos en naprapat är justering av leder och muskler tekniker. Att skapa optimal funktion i muskler och leder är centralt för naprapatin.

Detta är vanligt förekommande behandlingar hos en naprapat: Mobilisering, ledjustering, dry needling, rehab-övningar och triggerpunktsbehandling. Hos oss på Pronatos finner du en revolutionerande behandlingsmetod för behandling av Funktionell Hallux limitus och andra fotbesvär.

Vad gör en kiropraktor?

En kiropraktor undersöker ryggraden och leder för att diagnostisera patientens besvär. Det kan handla om allt ifrån skador till ändringar i rörelsemönstret. Har man problem såsom ryggskott, axelbesvär eller nackspärr brukar man söka sig till en kiropraktor. Men man kan även har ont i andra delar av kroppen som är relaterade till ryggbesvär. Många gånger när man har en låsning i ryggen får man ont i andra delar av kroppen som blir överansträngda för att spänner sig eller rör sig i ett felaktigt rörelsemönster.

Behandlingarna hos kiropraktorn görs med händerna där kiropraktorn arbetar för att justera leder för att återställa rörligheten i kroppen. Vilket i sin tur leder till muskelavslappning och minskad smärta. Kiropraktorer kan också arbeta i ett förebyggande syfte samt med muskelbehandlingar. Muskelbehandlingar görs genom exempelvis massage eller töjningar.

Skillnaden mellan naprapat och kiropraktor

Det finns både skillnader och likheter mellan en naprapat och en kiropraktor. Båda jobbar för att hjälpa personer med problem som orsakar smärta eller hindrar rörelsemekaniken i kroppen. Både naprapater och kiropraktorer arbetar framförallt med sina händer som redskap. Ibland används även elektro-medicin i behandlingen får att påskynda läkningsprocessen.

Största skillnaden mellan en naprapat och en kiropraktor är att en naprapat arbetar mer med mjukdelar och fokuserar på hela kroppen. En kiropraktor jobbar istället med problem som är relaterade till ryggraden. Vilket kan leda till smärta i olika delar i kroppen som de också kan behandla men grundorsaken är en låsningen eller skada i ryggen.

Naprapater och kiropraktorer har båda sin grund från utbildning men i de flesta fall fortsätter de att utbilda sig vilket leder till att de ofta kan hjälpa till med många olika besvär. Detta är väldigt positivt då patienten inte måste flyttas runt bland olika specialister för att få en vård de behöver. Det gör det även svårt att exakt säga vad som skiljer dem båda åt då både en naprapat och en kiropraktor kan har utbildat sig inom samma ämne efter sin exam. Exempel på behandlingar som både naprapater och kiropraktorer brukar utbilda sig inom är akupunktur.

Vad ska du välja?

När det kommer till att välja rätt terapeut handlar det framförallt om vilka besvär du har. Många kiropraktorer och naprapater specialiserar sig på olika områden. Så det när man kollar runt är det viktigt att man läser på respektive hemsida och recensioner för att se att de kan hjälpa dig med just dina problem. Att höra med bekanta vilka de har gått till kan också vara bra att göra. Känner du dig osäker kan du också ringa till kliniken för att få en bättre bild av vilka behandlingar som görs och om det skulle passa dina besvär. Sättet terapeuten behandlar kan variera stort, vissa fokuserar enbart på massage medan andra håller enbart på med manipulation. Så läs på om kliniken innan du bokar din tid.

Förebygg skador och problem med träning och ergonomi

Träning och rätt ergonomi kan hjälpa till att förebygga skador. Många har mycket stillasittande jobb vilket kan påverka hälsan negativt. Att ha bra hållning och att ta korta pauser är nyckeln till god ergonomi på jobbet. Variera mellan en sittande och en stående arbetsposition. Vardagsmotion är också otroligt viktigt för att vår kropp ska hålla sig frisk.

Har du fått övningar från din naprapat eller kiropraktor är det viktigt att du fortsätter med dem. De kommer hjälpa dig stärka dina muskler och förebygga att problemen inte återkommer. När man kommer till oss på Pronatos och får behandling är det viktigt att man efter sin behandling tränar på att gå rätt. Innan när man har haft problem i fötterna har man utvecklat ett felaktigt gångsätt och man måste då lära sig att gå korrekt igen på fötterna.Detta görs genom hemövningar som patient får.

Sammanfattning

Så hur kommer det sig att båda har så många likheter? Ja, det är egentligen inte så konstigt då båda behandlingsformerna jobbar för att behandla och förebygga skador och störningar i rörelsemönstret och återställa optimal funktion i kroppen. Oftast specialiserar de sig på olika behandlingsområden. Så när du ska välja naprapat eller kiropraktor rekommenderar vi att läser på väl på deras hemsida så de kan hjälpa dig på bästa sätt.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå